Polacy nie wyobrażają sobie wigilijnego stołu bez karpia, który z biegiem lat wyparł takie ryby jak szczupak, jesiotr. Co ciekawe najwięcej karpia zjadamy w okresie Świąt Bożego Narodzenia, poza świętami na próżno szukać tej ryby w naszych jadłospisach. Lata 50-te i komuna, przyczyniły się do powrotu hodowli karpia na mapę Polski. Karp znany był już od XIII wieku, ale nie była to ryba serwowana w Wigilię. Karp zaczął pokazywać się na naszych stołach około 1947 roku wraz z hasłem "Karp na każdym Wigilijnym stole w Polsce". Komuna w czasach niedostatku i biedy chciała wywołać radość obywateli choć raz do roku i Centrala Rybna zaczęła sprzedawać karpia królewskiego w okresie okołoświątecznym. Szeroką ofertę karpia znajdziemy w sieci sklepów Kaufland. W sprzedaży są: karpie żywe, płaty i filety. Kaufland współpracuje z hodowcami karpia na terenie Polski.